Hoe ArtificiaI Inteligence en GenZ goed samen gaan en dat goed samengaat in een contactcenter

Hoe ArtificiaI Inteligence en GenZ goed samen gaan

Een generatie die is opgegroeid met alle informatie van de wereld binnen handbereik, heeft ook een andere benadering van het oplossen van problemen. Terwijl een zeventiger misschien luid zucht boven een rammelende computer en indirect verwacht dat een collega medelijden krijgt, Googelt Generatie Z een ‘how to’-tutorial en probeert het eerst zelf.

De oudere persoon denkt dat “het sneller is om iemand te vragen die het weet” en de jongere persoon denkt “waarom zou je het vragen, de informatie is online beschikbaar”.

Een aantal redenen waarom AI en Gen Z zo goed op elkaar aansluiten:

Digitale natie: Gen Z is opgegroeid in een sterk gedigitaliseerde wereld en heeft daardoor een natuurlijke affiniteit met technologie. AI, als een geavanceerde technologie, past goed in het digitale landschap dat Gen Z gewend is.

Technologisch onderlegd: Gen Z is vaak technologisch onderlegd en hebben ervaring met verschillende digitale platforms, apps en tools. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om nieuwe AI-toepassingen te omarmen en te begrijpen.

Open voor innovatie: Gen Z is doorgaans open-minded en bereid om nieuwe technologieën en innovaties te omarmen. AI biedt tal van mogelijkheden voor innovatie in diverse sectoren, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, entertainment en meer.

Personalisatie: Gen Z waardeert personalisatie in digitale ervaringen, en AI speelt een cruciale rol bij het mogelijk maken van gepersonaliseerde diensten en content. AI kan patronen herkennen, voorkeuren begrijpen en individuele gebruikerservaringen optimaliseren.

Social media en content creatie: Gen Z is sterk aanwezig op social media en houdt van het creëren en delen van content. AI kan hen ondersteunen bij het verbeteren van hun creaties, zoals het genereren van beeldfilters, het automatiseren van video-editing en het bieden van suggesties voor contentoptimalisatie.

Onderwijs en leren: AI kan worden gebruikt om het onderwijs te verbeteren door aanpasbare leertrajecten, online educatieve platforms en virtuele assistenten voor studieondersteuning. Gen Z, dat opgroeit in een tijd van snel veranderende informatie, kan profiteren van deze technologische ondersteuning.

Activisme en maatschappelijke betrokkenheid: Gen Z staat bekend om zijn sociale bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties. AI kan worden ingezet om complexe problemen aan te pakken, variërend van klimaatverandering tot sociale rechtvaardigheid, en Gen Z kan deze technologieën gebruiken als hulpmiddel bij activisme.

Terwijl de sector zich blijft ontwikkelen, is het van essentieel belang dat organisaties zich aanpassen en tegemoetkomen aan de verwachtingen van deze opkomende generatie.

Gen Z en de voorgangers: het verschil

Dus waarom is Gen Z zo anders dan hun voorgangers als het gaat om AI? Het antwoord ligt zowel in het opgroeien omringd door technologie als in de openheid om nieuwe technologieën snel te adopteren om zo de vruchten ervan te kunnen plukken – twee eigenschappen die hen duidelijk onderscheiden van elke andere leeftijdsgroep die er vandaag de dag bestaat.

Over het algemeen heeft de unieke technologische omgeving waarin Gen Z is opgegroeid, hun perceptie en interactie met AI gevormd, wat resulteert in een meer naadloze integratie van deze technologie in hun dagelijks leven.

selfservice in klantcontact header

Generatie Z, AI en het klantcontactcenter

Over het geheel genomen is Gen Z een generatie die individualiteit en creativiteit meer waardeert dan welke andere generatie dan ook. Dit is te zien aan de manier waarop ze zich kleden, hun carrièrekeuzes en hun aanwezigheid op sociale media. Ze zijn ruimdenkender en accepteren meer verschillen dan voorgaande generaties, waardoor ze minder bang zijn om zich online te uiten of risico’s te nemen als het gaat om het nastreven van hun dromen.

Deze hervonden vrijheid brengt echter een grote verantwoordelijkheid met zich mee, aangezien Gen Z hard moet werken om trouw te blijven aan zijn idealen en tegelijkertijd manieren moet vinden om een ​​verschil te maken in de wereld. Door deze nieuwe kansen met een open geest te omarmen, kan Gen Z helpen een betere toekomst voor iedereen te creëren.

In deze synergie tussen Generatie Z en AI zien we niet alleen een evolutie in technologie, maar ook in de manier waarop we verbinding maken en zaken doen. De toekomst van het contactcenter is er een waarin de mens en de machine hand in hand werken om een naadloze, intelligente, en vooral, menselijke klantenservice-ervaring te bieden.

Terwijl AI het contactcenter transformeert, wordt het duidelijk dat technologie niet slechts een vervanging is voor menselijke interactie, maar eerder een krachtige aanvulling. Hiervan hebben we al een aantal ontzettend mooie voorbeelden binnen samenwerkingen met opdrachtgevers.

Laten we uitkijken naar een tijdperk waarin de combinatie van de ongeëvenaarde energie van Generatie Z en de grensverleggende mogelijkheden van AI niet alleen banen transformeert, maar ook de manier waarop we contact maken en relaties opbouwen. Samen vormen ze een kracht die niet alleen de klantenservice verbetert, maar ook de toekomst van werk herdefinieert.

Zelf zien hoe wij binnen ons contactcenter mens en techniek met elkaar verbinden? Momenteel hebben wij bij Quality Contacts nog een aantal vacatures die perfect te combineren zijn met een opleiding, zelf in te delen werktijden en mogelijkheid tot thuiswerken.

Voor Gen Z is het zeer gunstig om in een contactcenter te werken. Veel doorgroeimogelijkheden!

Meer lezen?