Waarom-minder-zorgkennis-soms-leidt-tot-beter-klantcontact-header

Waarom minder zorgkennis soms leidt tot beter klantcontact

De kracht van afstand en heldere kaders

In zorgorganisaties is inhoudelijke kennis cruciaal. Verpleegkundigen, artsen, paramedici, ze beschikken over diepgaande expertise en ervaring. En terecht wordt die kennis gekoesterd. Sterker nog, deze kennis is heel belangrijk in een krappe arbeidsmarkt, met name binnen zorg en welzijn. Maar bij klantcontact speelt iets bijzonders: juist een zekere afstand tot de inhoud zorgt soms voor betere gesprekken.

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want meer weten is toch altijd beter? Kennis is macht! In de zorg vaak wel. Maar in klantcontact is de dynamiek anders.

"Een goed gesprek begint niet met uitleggen, maar met luisteren en structureren".

De valkuil van te veel willen uitleggen

We merken het in de praktijk: als een klantadviseur een zorgachtergrond heeft, is de neiging groot om inhoudelijk mee te denken of zorginhoudelijke problemen te willen oplossen. Die betrokkenheid is begrijpelijk, maar kan het gesprek onbedoeld complex maken.

Wat een cliënt nodig heeft, is niet per se een medisch antwoord — maar duidelijkheid, overzicht en regie. Een goed gesprek begint niet met uitleggen, maar met luisteren en structureren.

minder zorgkennis is beter klantcontact header

Kaderen geeft rust

Onze klantadviseurs zijn geen zorgverleners, en dat is precies hun kracht. Ze worden getraind om neutraal en oplossingsgericht te blijven. Niet om diagnoses te stellen, maar om goed door te vragen, informatie correct vast te leggen en cliënten of patiënten gericht verder te helpen binnen de kaders van de dienstverlening.

Juist door níet inhoudelijk op het zorgvraagstuk in te gaan, ontstaat er rust in het gesprek. Er is ruimte voor uitleg over het proces, voor heldere instructies of geruststelling, zonder dat het gesprek verzandt in medisch detail.

Doorverwijzen waar nodig, afbakenen waar het moet

Dat betekent niet dat we vragen afkappen of mensen afwimpelen, in tegendeel zelf. Onze klantadviseurs herkennen wanneer een vraag zorginhoudelijk is, en verwijzen dan actief en correct door naar de juiste professional, aldanniet via een 2e lijn die bij de zorg organisatie zelf zit.

Maar wat we vermijden, is speculeren of meedenken vanuit onvolledige medische kennis. Dat voorkomt verwarring, onnodige risico’s én extra druk op het klantcontactkanaal.

"Juist door níet inhoudelijk op het zorgvraagstuk in te gaan, ontstaat er rust in het gesprek".

Menselijk, maar niet medisch

Binnen onze missie staat mensgerichtheid centraal – maar dat betekent niet dat we alles overnemen of oplossen. Het betekent: luisteren met aandacht, communiceren met helderheid en altijd de juiste route volgen.

Zorgorganisaties die hun klantcontact bemensen met (oud-)verpleegkundigen, zien vaak dat gesprekken langer worden, meer afdwalen en soms zelfs onbedoeld verwarrend zijn voor cliënten. Door klantadviseurs in te zetten die afstand houden van de inhoud, blijft het gesprek bij de kern.

Samenwerking die werkt: zorg en contact gescheiden, maar verbonden

Wij werken graag samen met zorgprofessionals, maar vanuit een andere rol. Als verlengstuk van de organisatie zorgen wij dat cliënten snel en duidelijk worden geholpen. En dat zorgprofessionals hun tijd kunnen besteden aan waar zij het verschil maken: in de zorg zelf.

Zo zorgen we samen voor betere communicatie, kortere wachttijden en minder herhaalverkeer.

Meer weten over hoe wij klantcontact organiseren zonder medische ruis?

We vertellen je graag hoe wij gesprekken structureren, zonder de zorg over te nemen, en precies dáár het verschil maken.

Samen zorgen we voor mensgericht klantcontact, op maat voor jouw organisatie.

Meer lezen?

De stem achter het klantcontact – Branco

Bij Lebara ben ik verantwoordelijk voor de webcare. Als klanten via Twitter, Facebook, Instagram of Trustpilot met vragen of berichten komen behandel ik deze en probeer ik iedereen zo goed mogelijk te helpen en van een juist antwoord te voorzien.

Lees verder »

Boek sollicitatiegesprek

Boek zelf je sollicitatiegesprek in MET IEMAND VAN RECRUITMENT [bookingpress_form] OF LOGIN OP HET PORTAAL OM JE GEMAAKTE AFSPRAAK TE WIJZIGEN [bookingpress_my_appointments]

Lees verder »

Disclaimer e-mail Quality Contacts

Disclaimer e-mail Quality Contacts Informatie in e-mails verzonden door Quality Contacts is vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het is niet toegestaan de inhoud

Lees verder »

De oorsprong van de #hashtag in social media

Een hashtag is een woord dat begint met het #-teken. Zet je dit teken voor een woord op social media, dan wordt dat woord klikbaar. Als je erop klikt, verschijnen alle berichten waarin dit woord wordt gebruikt, op het kanaal waar je bent.

Lees verder »